Fitoterapia chorób autoimmunologicznych
Dr Henryk Różański

Kudzu, Pueraria lobata (Willd.) Ohwi - ołownik łatkowaty

rodzina motylkowate - Papilionaceae


Kudzu, czyli Pueraria lobata (Willd.) Ohwi - ołownik łatkowaty, z rodziny motylkowatych Papilionaceae.

 

Kudzu, ołownik

 

Składnikami czynnymi kudzu są flawonoidy: genisteina, pueraryna, daidzeina, daidzyna.

 

 

Najważniejsza składniki kudzu - Pueraria

 

Właściwości lecznicze: przeciwwysiękowe, przeciwalergiczne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, rozkurczowe, hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi), przeciwgorączkowe, estrogenne i antyandrogenne. Daidzeina, genisteina i daidzyna należą do fitoestrogenów mających zdolność przyłączania się do receptorów estrogenowych i androgenowych w komórkach. Wiążąc się z receptorami androgenowymi fitoestrogeny kudzu blokują działanie testosteronu.

Może to być wykorzystane w leczeniu trądzików, np. sterydowego i androgennego, trądziku wieku dojrzałego, w profilaktyce oraz w leczeniu przerostu gruczołu krokowego (prostaty). Badania potwierdziły zahamowanie rozwoju raka prostaty i obniżenie Prostate-Specific-Antigen PSA (antygenowy wskaźnik nowotoworu prostaty), nawet o 80%. Kudzu hamuje również rozwój i indukcję wirusów onkogennych (rakotwórczych) w ustroju. Chroni przed rakotwórczym wpływem wielu czynników chemicznych.

Z tego względu, że kudzu hamuje aktywność kinaz białkowych, topoizomerazy I i II DNA, a tym samym hamuje nadmierne proliferacje (podziały) komórek, warto zastosować kudzu w terapii łuszczycy (Psoriasis) oraz w chorobach autoimmunologicznych. Istotne tutaj stają się właściwości przeciwzapalne flawonoidów kudzu. Stwierdzono, że ciała czynne kudzu zatrzymują angiogenezę (rozwój naczyń krwionośnych) w tkankach nowotworowych. Oczywiście zatrzymanie tego procesu jest niekorzystne dla nowotworu, który potrzebuje silnego ukrwienia w celu szybkiego wzrostu.

Flawonoidy kudzu to naturalne wymiatacze wolnych rodników, co chroni komórki przed degradacją i rozwojem odczynu zapalnego. Flawonoidy Kudzu zmniejszają stężenie cholesterolu i nadtlenków lipidowych, działając przeciwmiażdżycowo. Powstrzymując syntezę i transport cholesterolu zmniejsza też syntezę hormonów sterydowych, do której niezbędny jest cholesterol.

Flawonoidy kudzu są inhibitorami galaktozydazy bakterii, przez co patogenne mikroorganizmy stają się niezmiernie wrażliwe na sulfonamidy, fitoncydy i antybiotyki. Ekstrakty z Kudzu hamują rozwój grzybów i bakterii (paciorkowców i gronkowców).

Preparaty kudzu są też wykorzystywane do leczenia alkoholizmu i nikotynizmu. Codzienne przyjmowanie kudzu wyraźnie zmniejsza pociąg do alkoholu i zapotrzebowanie na alkohol. Kudzu pobudza wydzielanie serotoniny i dopaminy w mózgu. Niedobór dopaminy powoduje depresję i chorobę Parkinsona. Przedłużone i zwiększone wydzielanie serotoniny daje stan poprawy samopoczucia i efekt zadowolenia, brak strachu i lęku, przypływ odwagi. Dzięki temu alkoholik, aby wywołać u siebie ten objaw nie musi sięgać po alkohol. Warto tu dodać, że amfetamina również uwalnia dopaminę i serotoninę i blokuje ich wychwyt zwrotny. Można więc kudzu wykorzystać do leczenia uzależnienia od amfetaminy. Kudzu pobudzając wydzielanie dopaminy teoretycznie powinien zmniejszać objawy choroby Parkinsona i działać przeciwdepresyjnie.

Kudzu hamuje działanie dehydrogenazy alkoholowej (pod wpływem tego enzymu alkohol jest przekształcany w toksyczny aldehyd octowy CH3CHO) i dehydrogenazy aldehydowej (enzym, który utlenia aldehyd octowy powstający ze spożytego alkoholu C2H5OH do kwasu octowego CH3COOH).

Obecnie w handlu są dostępne rozmaite preparaty zawierające kudzu, np. kapsułki zawierające 50 mg ekstraktu z kudzu i 450 mg sproszkowanego kudzu.